Focus: Campussen en fieldlabs |
Ruim baan voor hoogwaardige campuslocaties Delft en Leiden
De Zuidelijke Randstad huisvest diverse nationaal en internationaal toonaangevende campussen, waaronder de TU Delft Campus en het Leiden Bio Science Park. Goed functionerende campussen als deze zijn een onmisbare schakel in het innovatie‐ecosysteem van de regio. Ze trekken ondernemers, studenten en wetenschappers aan en dagen uit tot kennisuitwisseling. Dat levert direct en indirect weer banen op voor medewerkers met verschillende opleidingsniveaus.
Innovaties en ondernemerschap maken beide campussen tot kraamkamers van innovatieve ontwikkelingen, zowel op het gebied van technologie als zorg. Daarmee zijn ze zeer belangrijk voor de Nederlandse kenniseconomie. Bovendien koppelen ze beide het aanbod van onderwijs aan de vraag op de arbeidsmarkt. Om hun belangrijke positie te behouden en verder te kunnen uitbreiden, wordt in beide campussen fors geïnvesteerd.
Zowel in Delft als in Leiden betreft het investeringen in innovatiekracht, het verbeteren van het vastgoedaanbod voor starters en doorgroeiers en het creëren van een aantrekkelijke buitenruimte. Ook in het verbeteren van bereikbaarheid, zoals first en last mile, hoogwaardig OV en optimale bereikbaarheid per fiets. Naast onder meer investeringen in Biotech Campus Delft en het Aerospace Innovation Center krijgen de Delftse stations veel extra fietsparkeerplaatsen. Verder zijn er plannen om de bereikbaarheid van de campus te vergroten door de A13 op het TU Delft Science Park te laten aansluiten.
Op en rond het Leiden Bio Science Park (LSBP) komen (studenten)woningen, kantoren, laboratoria, onderwijsgebouwen, een museum en sport- en horecafaciliteiten. Maar ook prettige ontmoetingsplekken waar wetenschappers, studenten en ondernemers plannen kunnen maken. Verder komen er hoogwaardige fietsverbindingen en werken gemeente Leiden en de universiteit Leiden samen om het bedrijvenpark groener, veiliger en mooier te maken.