Focus: Energie infrastructuur |
Aardwarmte draagt bij aan duurzame energieambities
Fossiele hulpbronnen raken uitgeput. Overheden in Zuid-Holland stimuleren dan ook sterk het gebruik van nieuwe energiebronnen en schone energie. Aardwarmte (geothermie) kan daarbij een belangrijke rol spelen.
Bijna de helft van de huidige aardwarmte in ons land wordt in Zuid-Holland gewonnen. De ondergrond in de provincie is namelijk zeer geschikt om diepliggende watervoerende zandlagen te benutten voor de winning van aardwarmte. Een gunstige ontwikkeling is dat door energiebesparing de huidige warmtevraag in Zuid-Holland daalt. Daardoor kan aardwarmte in 2040 voor een derde in de warmtebehoefte voorzien van kassen, kantoren en woningen.
Het winbare potentieel aardwarmte in Zuid-Holland wordt geschat op 25 tot 40 petajoule. Vanaf 2017 worden jaarlijks twee tot drie aardwarmteboringen gerealiseerd. Op dit moment vinden al op diverse locaties in de provincie aardwarmteboringen plaats. In 2025 kunnen we daardoor al zo’n 12 petajoule aan duurzame energie realiseren. Bovendien biedt deze ontwikkeling ook kansen voor kennis en techniek. Kennisinstellingen en installatiebedrijven kunnen hierdoor een leidende positie op het gebied van geothermie krijgen.
Op dit moment wordt een speciale leerstoel op dit vlak aan de TU Delft gefinancierd en heeft de universiteit al een associate professor voor aardwarmte aangesteld. Ook is TNO met partners in Rijswijk gestart met het Open Innovation Centre Well Technology waar technologieën voor aardwarmte en ondergrondse opslag verder ontwikkeld worden.