Internationale Kustontwikkeling |
Project eigenschappen
Wat is het eindresultaat van het project?
Benutten van de unieke propositie van stad aan zee voor optimaal woon-, leef- en werkklimaat en vergroten toeristische aantrekkingskracht. 1) InnoPort: innovatief cluster van startups en bedrijven in haven en met testlocaties op zee. De kenmerken van de haven (een directe / open verbinding met zee) worden ingezet voor het aantrekken van bedrijven en kennisinstellingen. Samenwerking met TU Delft en andere kennisinstellingen voor het realiseren van een fieldlab in de haven, experimenteerruimte op zee en het (financieel) stimuleren van innovaties die hier gebruik van maken. 2) Innovatieve zeebescherming bij havenmond. De economische functie van de haven moet gecombineerd worden met investeringen in de kustverdediging en hiermee de veiligheid van het achterland. De volgende combinatie van functies wordt onderzocht: a) Oeververbinding zuidelijk en noordelijk havenhoofd, b) Stormvloedkering, c) Buitenhaven, d) Verlengen / afronden van de boulevard met zeewering tot aan het Noordelijk havenhoofd. 3) Significante versterking van de aantrekkingskracht van Den Haag als stad aan zee op studenten, bewoners, toeristen en bedrijven. Voor de transformatie van Scheveningen Bad naar een vier seizoenen, ‘all weather proof’ badplaats is het nodig om minimaal twee indoorattracties toe te voegen aan het gebied tussen haven en Zwarte Pad en om fors te investeren in kwalitatieve uitstraling van de badplaats, waarbij de (cultuur)historie van de badplaats weer prominenter naar voren komt en geïnvesteerd wordt in de verbinding tussen de kuststrook en het achterland. Investeringsprogramma: a) Realisatie Legoland Discovery Centre b) Inzet op verleden, heden en toekomst van de visserij middels de FISH-experience (investeringskosten cf businessmodel), c) Beach City, permanente sportvoorzieningen voor water-, beach en boulevardsporten, d) Ruimtelijk-economische verbinding tussen kuststrook en achterland om de economie aan de kust te 'verbreden'.
Karakterisering van het project
Den Haag heeft een unieke kwaliteit. Onze stad heeft elf kilometer strand, twee badplaatsen, een zeehaven en veel kustnatuur. Een gedifferentieerd gebied. Deze unieke eigenschappen hebben een grote aantrekkingskracht op bewoners, bedrijven en bezoekers. Ze bepalen in sterke mate het woon-, leef- en vestigingsklimaat in onze stad en uitstraling op de omgeving. Geen enkele andere stad in Nederland heeft deze onderscheidende kwaliteiten om het hoofd te bieden aan de grote economische en sociaal-maatschappelijke opgaven waar grote steden de komende decennia voor staan. Wij wel. En dit is van belang voor de gehele regio.
Om economisch optimaal te profiteren, baanpolarisatie aan te pakken, alle inwoners te laten delen in de welvaart en daarmee de stad sociaal, maatschappelijk en economisch in balans te houden, moeten de onderscheidende kwaliteiten en aantrekkingskracht van onze kust worden verzilverd. Dit is per definitie een integrale opgave, waarbij we naast de kuststrook ook de zee in ogenschouw nemen.
We onderscheiden twee primaire lijnen:
- Versterken de attractiviteit van de kust,
- Stimuleren en creëren werkgelegenheid.
Connectiviteit, innovatie, duurzaamheid en veiligheid zien we als randvoorwaarden voor het realiseren van deze doelen.
Het gaat hierbij om een totaalprogramma gericht op de ruimtelijk-economische ontwikkeling aan de kust en het vergroten van de betekenis van de kust voor Den Haag. Het programma richt de fysieke én niet-fysieke investeringen die nodig zijn, de kleine en grote ingrepen, de publieke en private bijdragen.
Belangrijke thema’s:
- Schaalsprong toerisme: aantrekken van meer bezoekers (door o.a. productverbreding; nieuwe attracties, 4 seizoenenbadplaats, hospitality, ‘a night out’, beeldbepalende grote evenementen) en de aansluiting van de kust met de stad én de regio (verbinden middels alle modaliteiten) en het versterken van de aankomstfunctie van de haven.
- INNOPORT: het doorontwikkelen van een robuuste innovatieve zeehaven (samen met regionale kennisinstellingen), ruimte voor kennisinstellingen en start-ups, ontwikkeling van een datainfrastructuur op zee.
- Offshore dienstverlening: aantrekken nieuwe bedrijven en werkgelegenheid in de haven, bijvoorbeeld in het onderhoud van de windmolenparken voor de kust.
- Experimenteerruimte op zee: het (multifunctioneel) gebruik van de Noordzee ten behoeve van energiewinning, voedselvoorziening (oa zeewierteelt) en transport, o.a. door op zee in een proeftuin een datainfrastructuur aan te leggen (gegevens over golven, stroming, wind, etc. en connectiviteit) en de ruimte binnen de nieuwe windmolenparken te benutten.
- Kustverdediging: versterking van de zeewering en hiermee de veiligheid van stad en regio (en dit combineren met bereikbaarheid en ontwikkeling van de haven).
Op het punt van de kustveiligheid hebben de gemeente Den Haag en Hoogheemraadschap van Delfland afgesproken vanaf het beginstadium samen op te trekken bij het verkennen van de mogelijkheden om de kustverdediging in en rondom het havengebied op orde te houden. Nadrukkelijk worden daarom ook kennisinstellingen, provincie, ministerie en stakeholders in de haven betrokken. Er ligt een kans om voor innovatieve oplossingen te kiezen die de waterveiligheid op orde brengt en tegelijkertijd de noodzaak van een oeverbinding realiseert. Deze combinatie kan als showcase neergezet worden en hiermee wellicht ook elders in de wereld toepassingsmogelijkheden krijgen.
Er wordt op dit moment gewerkt aan verschillende deelprojecten die allemaal bijdragen aan de beoogde doelen aan de kust. Gedurende de verkenning worden zichtbare resultaten gehaald. De deelprojecten en verkenningen leiden tot een 'position paper'. Op basis daarvan wordt een procesvoorstel gedaan om samen met de belangrijkste stakeholders en financiers vanuit ieders belang tot een strategie te komen. Zo ontstaat het grootste draagvlak en dus de grootste kans op de ruimtelijk-economische ontwikkeling die Den Haag wenst, een (water)veilige situatie achter de zeewering voor de hele regio met inpassing van kansen en wensen vanuit de omgeving.
Dekkingsgraad
Benodigde investeringen
€ 350mln
Fase
- Idee
- Verkenning
- Planvorming
- Realisatie
- Gereed
- Geannuleerd

Gemeenten: Den Haag

Planning
In 2018 zal een eerste aanzet voor het position paper worden opgesteld en de stakeholderanalyse worden verricht.
Bestuurlijk verantwoordelijke |
|
Naam | Wethouders Boudewijn Revis, Richard de Mos en Saskia Bruines Revis; de Mos; Bruines |
[email protected]; [email protected]; [email protected] | |
Ambtelijk opdrachtgever |
|
Naam | Peter Kievoet |
[email protected] | |
Projectleider |
|
Naam | Arno Segeren |
[email protected] | |
Telefoon | 06 12810039 |
Participanten |
|
Gemeente Den Haag, MRDH, regionale overheden, Ministerie I&M, Rijkswaterstaat, Hoogheemraadschap Delfland, Bedrijfsleven, Kennisinstellingen zoals Haagse Hogeshool, TUDelft, TNO, Universiteit Leiden, ontwikkelaars/investeerders, Stichting Beach City, Stichting Noordzeeboerderij, Sailing Innovation Centre, etc |