Focus: Woningbouw en werklocaties |
Spoorzone Dordrecht
Laatst bewerkt: 6 november 2019
Flinke metamorfose pakt leefomgeving en bereikbaarheid aan
Een bijdrage aan de woonopgave in de Drechtsteden en Zuid-Holland, meer banen, een versterkte economische positie, wijken die beter met elkaar zijn verbonden en een duurzaam OV. Dat zijn slechts enkele resultaten die de vernieuwde Spoorzone moet opleveren.
Het gebied rond het spoortraject dat binnen de stadsgrenzen van Dordrecht-Zuid tot Zwijndrecht loopt - beter bekend als de Spoorzone - verdient een eigentijdse aanpak. En dat krijgt het. Op dit moment investeren de gemeenten Dordrecht en Zwijndrecht samen met de provincie Zuid-Holland fors in het gebied en geven zij daarmee ook meteen invulling aan de verstedelijkingsopgave voor de Spoorzone.
Naast de bouw van zes- tot negenduizend nieuwe woningen voor verschillende woonmilieus moeten de investeringen ook de economische positie van beide steden versterken. Onder meer door nieuwe banen te creëren en de Smart Industry Campus Leerpark en het Gezondheidspark verder uit te bouwen. Ook de bereikbaarheid wordt vergroot door onder meer een nieuwe snelfietsroute. Verder komt er een NS-station bij het Leerpark en één bij Amstelwijck, en wordt een lightrail-verbinding ontwikkeld met Rotterdam en Den Haag. Bij al deze ambitieuze maatregelen en ontwikkelingen spelen duurzaamheid en klimaatbestendigheid een belangrijke rol in dit omvangrijke plan. In 2030 moeten alle nieuwe woningen gerealiseerd zijn.