Focus: Energie infrastructuur |
Met nieuwe netwerken kansen benutten bij energietransitie
De overstap naar duurzame energie staat hoog op de agenda. Met de grote bedrijven in de Mainport Rotterdam en slimme logistieke oplossingen van de kennisinstellingen is de Zuidelijke Randstad dé regio voor het in praktijk brengen van de circulaire economie, het hergebruik van grondstoffen en het duurzaam benutten van natuurlijke hulpbronnen. Maar de overgang naar duurzame energie heeft gevolgen voor het huidige netwerk van leidingen voor gas, elektriciteit en warmte. Onafhankelijke specialisten brachten de mogelijkheden voor het toekomstig vormgeven van het netwerk in kaart en kwamen met het rapport ‘Delta Grid 2050’.
De resultaten tonen twee uitersten waarbinnen dat energienetwerk zich kan ontwikkelen. Enerzijds een patchwork waarbij wijken lokaal energie opwekken en die met elkaar uitwisselen. Bij deze variant is er nauwelijks sturing door de overheid. Een andere variant - het mainframe - toont juist een overheid die de energie-infrastructuur bepaalt waarop iedereen is aangesloten. Maar voor beide varianten is ruimte nodig die we met elkaar slim moeten benutten. Om zo ook voldoende ruimte te behouden voor prettig wonen, werken en recreëren.
Een derde belangrijk onderdeel bij deze overstap is het Internet of Energy. Niet alleen de bewoners en het bedrijfsleven maken straks gebruik van duurzame energie, ook onze apparaten. En dat in elke vorm; elektriciteit, warmte en duurzaam gas. Tussen al die verschillende apparaten en verschillende soorten duurzame energie - het Internet of Energy - maar ook tussen vraag en aanbod moet een goede balans ontstaan. Het onderzoek is inmiddels afgerond. In 2020 moet het actieprogramma DeltaGrid 2050 worden ingericht.
Een ander onderzoek betreft de waterstofproductie en -distributie. Hiervoor ontwikkelden TU Delft, Stratelligence, Ekinetix en Innovation Quarter een visie (voor 2030) voor een groene waterstofeconomie. Die economie blijkt dé energiedrager te zijn die wereldwijd transport en grootschalige opslag van duurzame en koolstofvrije energie mogelijk maakt. Om de Rotterdamse positie als energiehaven te behouden, is het essentieel om een rol in deze waterstofeconomie te vervullen. Volgens de onderzoekers moeten aanbod, vraag en infrastructuur in samenhang worden ontwikkeld. Aanbod en vraag is er al op diverse terreinen, maar kan en moet versterkt worden. De visie bevat onder meer een actieplan voor die terreinen waar nog geen of nauwelijks initiatieven op het gebied van waterstof als energiedrager zijn.