Duin- en Bollenstreek |
Project eigenschappen
Wat is het eindresultaat van het project?
Het doel van het project “Bollenpolder van de toekomst” is een toekomstbestendig bollenlandschap. Het voortbestaan van de karakteristieke Bollenstreek en haar landschap is namelijk niet vanzelfsprekend. De opgave om het bollenlandschap toekomstbestendig te maken is dan ook meervoudig. Een integrale benadering van van zowel de economische robuustheid en duurzaamheid van de teelt als de beleefbaarheid van het landschap in hun onderlinge samenhang is om die reden noodzakelijk. Schaalvergroting en modernisering van de 2625 hectare bollengrond is belangrijk voor de economische vitaliteit van de sector. De uitdagingen van de duurzame teelt en een betere bereikbaarheid komen daar nog bij. Een gezonde bodem en schoon water staan onder druk door de hoge concentraties van gewasbestrijdingsmiddelen en fosfaat in het grond- en oppervlaktewater (in 2015 voor fosfaat meer dan vier keer de KRW-norm). Het landschap met veel boerenlandvogels is onderhevig aan een daling in de populatie van kenmerkende bollenvogels, zoals de patrijs. Ook neemt de recreatieve druk van bewoners en toeristen toe. Allen al de Keukenhof ontvangt jaarlijks 1.4 miljoen betalende bezoekers in het bollenseizoen van zes weken. Het project van de Bollenpolder bestaat dan ook uit drie hoofddoelen: een economisch robuuste bollenpolder, duurzame teelt en een beleefbaar landschap.
Karakterisering van het project
In overleg met regionale partners is de Hogeveense polder aangewezen als proeftuin voor dit project. Deze polder bestaat uit 300 hectare grond met ca. 30 bedrijven. De polder heeft één watersysteem waardoor effecten van maatregelen daarin goed meetbaar zijn.
Regionale spelers op het vlak van ruimtelijke ontwikkeling, economie, cultuurhistorie, natuur en landschap hebben zich daarom verenigd. Per thema investeren regionale partners in concrete projecten die verband houden met de proeftuin Hogeveense polder en bijdragen aan de realisatie van de hoofddoelen. Deze projecten vormen samen het resultaat van ‘een toekomstbestendig bollenlandschap’.
Benodigde inzet en cofinanciering: totaal 24 miljoen.
De Greenport ontwikkelingsmaatschappij (GOM) gaat op langere termijn andere polders aanpakken, met behulp van de lessen uit de proeftuin “Bollenpolder van de toekomst”. Kennisoverdracht ten behoeve van gebieden elders in Nederland is daarbij van belang.
Dekkingsgraad
Benodigde investeringen
€ 24mln
Fase
- Idee
- Verkenning
- Planvorming
- Realisatie
- Gereed
- Geannuleerd

Gemeenten: Noordwijk

Projectleider |
|
Naam | Onno Zwart, Directeur Greenport Ontwikkelingsmaatschappij BV (GOM) |
[email protected] | |
Telefoon | 0252-341150 |
Participanten |
|
Deelnemende partijen zijn: de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), Greenport Ontwikkelingsmaatschappij Duin- en Bollenstreek (GOM), het Hoogheemraadschap van Rijnland (HHR) en de Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging Geestgrond (ANLV). De provincie Zuid-Holland, het cultuurhistorisch genootschap Duin- en Bollenstreek, de stichting Economic Board Duin- en Bollenstreek (stichting EBDB) en Wageningen University & Research (WUR) steunen het projekt. |